Tags

, , ,

Zou je graag betere wijn drinken dan de industriële brouwsels waar grootwarenhuizen vol mee staan (al vind je daar, toegegeven, mits enig zoekwerk ook al eens iets behoorlijks), maar weet je niet zo goed waar te beginnen? En wil je meteen ook meer weten over wijn, zodat je de volgende keer kunt meepraten als je tafelgenoten weer bezig zijn over die “zachte tannine” in hun Pomerol, of over de “minerale toets” in deze of gene Albariño? En mag dat ook iets kosten? Dan is de start-up Our Daily Bottle misschien iets voor jou.

 

 

Mensen samenbrengen rond wijn

Our Daily Bottle zou je enigszins kunnen omschrijven als HelloFresh voor wijn. Het is namelijk ook een formule waarbij je elke maand verrast wordt met een paar flessen wijn die door Valeer en Isabeau, de mensen achter Our Daily Bottle, werden uitgekozen. Maar er is meer: Our Daily Bottle wil een wijnclub zijn, mensen samenbrengen rond het edele vocht. Een nobel streven.

Vorige woensdag hielden ze – bij wijze van maiden event – een degustatie in Antwerpen, en omdat ik getweet had over dit initiatief, werd ik prompt uitgenodigd. (Ha, zeg nu nog eens dat al dat tweeten nergens goed voor is.) Vóór we de eerste vier wijnen uit het gamma mochten proeven, werden we eerst onderworpen aan een leuke, maar moeilijke test. Ze hadden namelijk 18 glazen gevuld met een heel neutrale wijn én telkens een verschillend smaakadditief: citroen, pompelmoes, ananas, meloen, groene paprika, vanille, maar ook gras, confituur, peper, chocolade en koffie, bijvoorbeeld. En die moesten we zien te identificeren. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk (ik haalde een beschamende 7 op 18 😖). Maar wel een interessante oefening!

 

Wijn uit de woestijn

Daarna was het tijd om kennis te maken met de eerste wijnen die de abonnees van Our Daily Bottle in de bus gaan krijgen. Bij de “instapwijnen” waren dat de Masetto Bianco van Endrizzi, uit Alto Adige (net onder de Dolomieten, dus) en La Inocencia van Viña Luparia uit Ciudad Real (ten zuiden van Madrid). De Masetto Bianco is een bijzondere mengeling van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Riesling, maar het resultaat is een heel toegankelijk, soepel wijntje. La Inocencia is een jonge, aangename Tempranillo, gekenmerkt door het typische geconfijt rood fruit.

Wie voor de wat duurdere wijnen kiest, krijgt een mooie Chardonnay van La Coume-Lumet uit de Limoux-streek en de rode Smiley van Silwervis uit de Swartland-regio in Zuid-Afrika. Die laatste is een heel bijzondere wijn, niet alleen omdat Swartland een snikheet woestijngebied is waarvan niemand ooit dacht dat er behoorlijke wijn te maken viel, en evenmin omdat het een mengeling is van Cinsault, Syrah en Tinta Barocca, maar vooral omdat de wijnmaker de oogsten van verschillende jaren vermengt om de smaak te creëren. Dat levert een uitzonderlijke wijn op, waarvan zowel het aroma als de smaak in het glas blijven evolueren.

Vier heel correcte wijnen dus, én een interessante degustatie, waarbij er ook veel interactie was met de andere deelnemers. En bovenal: een leuke kennismaking met twee jonge mensen met veel lef en minstens evenveel kennis, die hun liefde voor de wijn uitstekend weten over te brengen. Daar klinken we op!