mytubeDiscussies over digitale televisie, Web 2.0, en andere informatietechnologieën worden doorgaans gevoerd door mensen die een gigantisch deel van hun leven doorbrengen achter hun pc of toch met een toetsenbord in de buurt. Jawel, mensen die het nog stukken zwaarder te pakken hebben dan ik. Mensen voor wie een hele avond voor de televisie hangen zowat een exotisch tafereel geworden is.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze cultuur de opvatting is ontstaan dat er een “revolutie” is ontstaan in het kijkgedrag van de hedendaagse mediagebruiker. “De kijker is eindelijk bevrijd van het programmaschema!” “Voortaan kijken we overal, om het even wanneer, op om het even welk apparaat!” “TV-zenders – who needs them?”

De werkelijkheid is volgens mij een stuk minder revolutionair. Digitale televisie via de decoders van Belgacom of Telenet berust nog altijd op het aanbod van de zogenaamd afgeschreven klassieke tv-zenders. Wie ooit al eens tv heeft gekeken op een gsm is er nadien doorgaan heel wat minder enthousiast over. Dus: wie zich wil bevrijden van de dictatuur van de klassieke tv-zenders, moet er nog altijd een pc voor aanzwengelen. En dat is een ferme drempel.

Zelf zet ik mijn computer ’s avonds geregeld wel eens aan, maar dan meestal om wat werk in te halen, interessante blogs te lezen, iets op te zoeken of te bestellen via het web. Maar een hele avond naar YouTube-filmpjes zitten kijken? Neen, bedankt. Maar daar komt binnenkort misschien wel verandering in.

Een van de interessantste IT-aankondigingen van de voorbije weken, vond ik namelijk dat Intel en Adobe samen een versie van Flash willen ontwikkelen om op tv-toestellen te werken. Kortom: YouTube eindelijk op MyTube. Daar zie ik me persoonlijk wel menig uur mee kwijtspelen – gesteld dat de kwaliteit effectief te vergelijken valt met die op een computerscherm.

Helaas: tussen droom en daad… enzovoort. Dat ons tv-toestel die filmpjes kan afspelen, is één zaak – maar hoe halen we ze binnen? Met onze gewone internetverbinding? Dat wordt lachen met de huidige downloadlimieten. En dan moet je ook nog een aangepast tv-toestel in huis halen. Via de decoder dan maar? Ook daar kun je namelijk die chips van Intel in stoppen om YouTube-filmpjes op je tv-scherm te toveren. Alleen: iets zegt me dat dit niet gratis zal zijn. Terwijl: de ene drempel vervangen door een andere is echt geen oplossing.

Nee, die digitale revolutie zal nog niet voor meteen zijn, vrees ik.