Persberichten zijn de nieuwste vorm van entertainment. Vandaag viel dit exemplaar in de bus:

Meerderheid IT-ers ziet geen bedreiging van open source voor betaalde bedrijfssoftware

Aha, interessante studie, denk je dan. Tot je verder leest:

Amsterdam, 17 maart  2008 – Het merendeel van de IT-ers acht het niet aannemelijk dat ERP bedrijfssoftware ten gevolge van open source ontwikkelingen op korte termijn gratis zal worden. Dat is de uitkomst van een enquête onder de deelnemers aan de First Life IT Borrel van 11 maart in Restaurant Dauphine in Amsterdam.

Wat krijgen we nou? Een enquête onder de deelnemers aan een borrel!? Hebben ze daar gewoon de aanwezigen lopen vragen: “En, wat denk jij, gozer? Die open sjorsj, gaat dat betaalde bedrijfssoftware een eindje bedreigen of niet?”

Het leeuwendeel van de respondenten (bijna twee op de drie) was het oneens met de stelling: “Ook bedrijfssoftware wordt op korte termijn gratis, dankzij open source”.

Hoevéél aanwezigen er op die vraag hebben geantwoord, kom je niet te weten in het persbericht. Hoeveel hebben er iets zinnigs geantwoord? Geen informatie. Waren de respondenten – eigenlijk dus gewoon een zootje dorstige informatici – een beetje representatief? Wat denk je zelf?

Als we zo doorgaan, krijgen we binnen de kortste keren dit soort persberichten in de bus:

De Belgische consument heeft Stella uitgeroepen tot beste bier van het jaar.

Uit een bevraging bij de aanwezigen op het afscheidsfeestje van de voorzitter van FC Poelkapelle – Romain was 27 jaar lang de drijvende kracht achter de ploeg, maar sinds hij als gevolg van Alzheimer voortdurend “Vuile nazi!” begon te roepen naar de scheidsrechters, was zijn positie onhoudbaar geworden – blijkt dat Stella het meest populaire bier is op de markt (van Poelkapelle). Ruim twee derden van de respondenten die nog in staat waren om, behalve hun eigen naam, de merken van bieren uit te spreken, vermeldde Stella (of toch iets dat daar op leek. Voor alle zekerheid werden “Zdella”, “Scala”, “Lella” en “Beurk” ook meegerekend) toen hen werd gevraagd welk bier ze lekker vonden.

Of iets van die aard. Zo wetenschappelijk heb ik het fenomeen namelijk nog niet kunnen bestuderen. Waarom zou ik ook?