Iphone vanachter

Ik heb enorm veel respect voor de lezers van De Standaard. Wellicht zijn het de meest intelligente, kritische en weerbarstige lezers die de Vlaamse media moeten trotseren.

En daarom begrijp ik niet waarom ze de iPhone van Apple hebben verkozen tot Product van 2007. Van de circa 10.000 deelnemers heeft zowat een derde op Steve Jobs’ nieuwste speeltje gestemd. Wellicht heeft nog geen derde daarvan ooit al eens een iPhone van dichtbij gezien, laat staan gebruikt. Met andere woorden: ze hebben hun oordeel volledig gebaseerd op wat er in de pers en op blogs over het ding werd geschreven. Leesvoer genoeg, natuurlijk, maar helaas zijn heel wat van die artikels en blogpots geschreven door mensen die nog geen iPhone van een afstandsbediening kunnen onderscheiden.

Begrijp me niet verkeerd: de iPhone is een knap toestel, maar ook niet meer van dat. Net zoals de iPod geen onaardige mp3-speler is. Het succes van die dingen, hun status als cultureel fenomeen, is buiten alle proporties. Het zijn wereldwijde hypes, die voor een deel gevoed worden door Apple zelf, maar zelf de meest gewiekste pr-afdeling ter wereld is niet in staat om zoiets zonder hulp voor mekaar te krijgen. Om een of andere reden doet een groot deel van de wereld gewillig – en onbezoldigd – mee.

Voortdurend wordt het strakke design van de toestellen geloofd. Het is symptomatisch voor deze oppervlakkige tijden dat we alles ok vinden dat er goed uitziet – zie ook, ik zeg maar wat: Goedele Wachters – en daarbij enthousiast de ogen dichtknijpen voor mogelijke gebreken. Wie met de iPhone bijvoorbeeld probeert te surfen, is daarna bijvoorbeeld spontaan geneigd om die “i” eraf te krabben, want om het internet te verkennen, zijn veel betere alternatieven voorhanden. (Welke letters je van Goedele Wachters zou willen afkrabben, kan ik je helaas niet vertellen, want haar heb ik nog niet onder handen kunnen nemen.)

Het gebruiksgemak is uiteraard wel een terechte troef (van de iPhone, welteverstaan, en wil je nu eens ophouden over Goedele Wachters?) , maar is dat voldoende om product van het jaar te worden? Nokia heeft in de N95 zowaar een gps-apparaat ingebouwd – een veel indrukwekkender prestatie, als je het mij vraagt – maar dat toestel wordt niet eens genomineerd. De Nintendo Wii heeft de grote massa op een totaal andere manier naar computerspelletjes doen kijken, maar moet het afleggen tegen een gsm die er niet onaardig uitziet.

“Don’t believe the hype”, luidt de wijze raad die Public Enemy ons zo’n twintig jaar geleden al aan de hand deed. Wedden dat het niet in Steve Jobs’ playlist staat?