The Empire Strikes Back!

Een tijdje geleden bracht Kanaal Z een nieuwsitem over het feit dat Microsoft zijn zinnen had gezet op een minderheidsparticipatie in Facebook. Zoals dat al eens gaat met dit soort gespecialiseerde onderwerpen, gingen ze bij een specialist aankloppen voor wat duiding. Ver moesten ze niet lopen: gewoon de lift nemen naar de verdieping waar de redactie van Data News huist, was al genoeg. Sinds kort vaart dit blad, ooit het vlaggenschip van VNU Business Publications, namelijk ook onder Roularta-vlag. Guy Kindermans, een van de meest gerespecteerde IT-journalisten van het land, werd voor de camera gesleept en mocht het – zichtbaar zenuwachtig – eens komen uitleggen. Dat is namelijk echt niet evident, hoor. Als gespecialiseerd journalist schrijf (of praat) je doorgaans voor een publiek waarvan je aardig wat voorkennis verwacht. Voor een breed medium als televisie – zelfs al is het een zakenzender als Kanaal Z – moet je toch wat meer uitleggen dan je gewoonlijk zou doen. En dit is het tricky gedeelte: zonder daarbij over te komen als iemand met de herseninhoud van een diepgevroren leguaan.

De wet indachtig dat je niet bestaat als je niet op televisie bent geweest, waren mijn collega’s van IT Professional vandaag waarschijnlijk maar wat blij dat de VRT op hoofdredacteur Dominique Deckmyn een beroep kwam doen voor een item over het hacken van internetbankiersystemen. Het item zat zelfs in Het Journaal van zeven uur (maar lijkt helaas niet terug te vinden op VRTnieuws.net), en geeft de kijker een beeld van de idyllische omgeving waarin wij onze gedachten op harde schijf vastleggen. (Ahum). By the way, mocht je het fragment toch nog ergens zien opduiken: die groene zombie die je daar links achteraan in beeld naar de printer ziet waggelen, ben ik.

Helaas voor Dominique is de journalist van dienst erin geslaagd zijn naam te verbasteren tot “Dacqmyn” of zoiets. Ach, hij is in goed gezelschap(hier heb je RealPlayer voor nodig)

Maar terzake. De bal ligt nu weer in het kamp van Data News. Kunnen zij hier aan tippen? Even kijken, Het Nieuws op VTM openen met zowat heel de redactie die uitlegt waarom Sun toch de huidige virtualisatiegolf in de servermarkt zal overleven – dat lijkt me nu eens een gepaste uitdaging, zie. Bring it on!