Hoe zei ze het weer in het journaal, vanavond, in haar reportage over Hans Van Temsche? “Hoe hij de trekker moest overhalen, leerde hij via gewelddadige computergames”, of iets van die strekking.

Je moet ze toch bewonderen, die Caroline Van Den Berghe, de belichaming van Vrouwe Justitia zelve, maar toch bescheiden op de loonlijst van de VRT blijven hangen. Hoe zij zich vastbijt in de materie die ze dient te verslaan, is ongeëvenaard. Maar weinig weten mensen dit, maar om ook maar enigszins een fractie te kunnen ervaren van de hel die de slachtoffers van Marc Dutroux hebben doorstaan, heeft ze zich ooit uit eigen beweging drie maanden laten opsluiten in een pikdonkere kelder, zonder het geringste contact met de buitenwereld. En het strafste is: intussen is ze gewoon haar werk blijven doen! “Lientje is de laatste tijd weinig op de redactie”, noteerde Leo Hellemans, de toenmalige hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst, in zijn dagboek, “Maar zolang haar analyses blijven kloppen als veehouders op de doorsnee dierenrechtenmilitant, heb ik daar geen probleem mee. Geweldig meisje, echt waar.”

Sindsdien zijn Van Den Berghes methodes er niet minder doorwrocht op geworden. Voor de zaak-Van Temsche is ze bijvoorbeeld onbevreesd een Game Mania-filiaal binnengestapt, waar ze prompt de zaakvoerder sommeerde. “Mijnheer,” sprak ze beleefd en welopgevoed als ze is. “U verdient uw brood dus met het verkopen van smerige videogames aan onschuldige knaapjes en die worden daar dikwijls – niet altijd, maar toch dikwijls – gewelddadige monsters van. Enfin, dat lees ik toch op het internet. Ik wil daar het fijne van weten, en jij, stuk beschimmeld uitschot van een voddenmarchand, jij gaat me daarbij helpen. Geef me stante pede je tien meest gewelddadige games én de dodelijkste joysticks of gamepads, of hoe heten die duivelse instrumenten allemaal. Zoniet laat ik Paul D’Hoore een reeks maken over woekerwinsten, BTW-carrousels en parallelle import in de gamessector.”

En zo geschiedde. De VDB van de VRT ging met haar oorlogsbuit aan de slag en liet de tv-kijker vandaag delen in haar conclusies. “Hoe hij de trekker moest overhalen, leerde hij via gewelddadige computergames”, of iets van die strekking.

Het is met andere woorden maar een kwestie van tijd meer voor men in politiescholen en militaire instituten de huidige schietopleiding laat voor wat ze is en alle rekruten een PlayStation in de handen stopt met de boodschap: “Hier maat, leer hiermee schieten. Daarmee lukt het blijkbaar net zo goed als met een echt geweer. Serieus, Caroline Van Den Berghe heeft het gezegd in het tv-journaal. Goed nieuws, eigenlijk, want die dingen maken veel minder lawaai dan die fucking FAL’s. Wat zeg je? Spreek op man, want ik hoor niet zo goed meer! Dat je met zo’n gamepad en een computergame toch niet kunt leren omgaan met het gewicht van een geweer, of de terugslag of de afwijking die voor elk type geweer anders is, en zo? Luister, vriendje, denk je nu echt dat ze op het VRT-nieuws zomaar mogen zeggen wat in hun kop opkomt? Vergeet het maar! Alles wordt daar gecheckt en gedubbelcheckt en dan nog eens gecheckt om te vermijden dat het eerste het beste vooroordeel of cliché van mensen die totaal niet weten waar ze het over hebben als onomstotelijk nieuwsfeit wordt gepresenteerd. En nu naar je kazerne! Geef die aliens er maar eens goed van langs!”