Virtuele persconferentie VMMa

Deze namiddag verscheen Mark Vanlombeek nog eens op het scherm. Niet op televisie, weliswaar, maar zowaar op dat van mijn pc. De VMMa wil duidelijk niet onderdoen voor al het crossmediale geweld dat de VRT de laatste tijd tentoonspreidt en organiseerde deze namiddag een online persvoorstelling. Gezien het onderwerp was dat geen slecht idee: ze kondigen aan dat iWatch – de dienst waarmee je via digitale televisie gemiste programma’s van VTM, Kanaaltwee en Jim kunt opvragen – nu ook op het internet beschikbaar is. Uiteraard niet gratis; betalen doe je via je gsm.

Hopelijk wordt dit geen trend, dit soort virtuele persconferenties. Er wordt onder journalisten nogal neergekeken op de “klassieke” persconferentie, en vaak zijn ze inderdaad zo saai en irrelevant dat je jezelf betrapt op allerlei grafisch enthousiast uitgewerkte fantasieën waarin de spreker op een wrede wijze aan zijn einde komt, maar ze hebben ook hun voordelen. Voor de onervaren (en helaas ook voor de luie) journalist: tijdens de vragenronde zijn er altijd enkele concullega’s die hun kennis omtrent het onderwerp eens menen te moeten etaleren door middel van een goed voorbereide, kritische vraag. Niemand die je tegenhoudt om vraag en antwoord ook in jouw artikel op te nemen. Voor de budgettair minderbedeelde journalist: free food! Voor de rest: waar anders kunnen we dan zagen over onze niet-begrijpende bazen, de mensonterende werkdruk waaraan we worden blootgesteld, de vermeende affaires van collega’s X en Y, de op til zijnde carrièrewijzigingen van menig woordvoerder, producer, presentator, politicus, enzovoort?

Met andere woorden, beste PR-verantwoordelijken: laat varen, die plannen voor virtuele persconferenties. Ze brengen het sociaal leven van de journalist in gevaar. En die mensen hébben het al niet gemakkelijk. Dank u.