Persbericht

In onze reeks “PR-bureaus die – to put it mildly – niet zo goed bezig zijn” wou ik u dit pareltje toch niet ontzeggen. Eerder deze week rolde dit binnen in onze algemene redactie-inbox:

Persbericht :Aandacht voor topsalarissen misplaatst

Slordig, natuurlijk, die spatie die vóór het deelteken staat in plaats van erna. Eigenlijk is dus een beetje misplaatst. Maar soit, dat is nog niet het ergste. Inhoudelijk was het ook al flink foute boel. Zo begon het met:

De voortdurende aandacht in de politiek en media voor exorbitante salarissen in de publieke sector is misplaatst. De oorzaak van de achterblijvende professionalisering in deze sector ligt namelijk niet bij het senior management, maar bij het operationele management van deze organisaties.

Right. Met de would-be zonnekoningen die zich verplaatsen met auto’s die zo lomp zijn dat ze een professionele chauffeur nodig hebben om ermee te manoeuvreren, maandelijkse onkostennota’s indienen die het BNP van menig ontwikkelingsland overschrijden, maar vooral de pretentie hoog houden dat zij en zij alleen in staat zijn om ondernemingen of overheidsdiensten te doen schitteren in het ochtendlicht, terwijl de rotzooi zich achter hen opstapelt – met die heertjes is dus niets fout. Het zijn de mensen die voor hen werken die een “achterblijvende professionalisering” kan worden aangewreven.

Maar het meest frappante vond ik toch dat ondertoontje in die eerste zin. In een bericht aan journalisten zomaar eventjes schrijven dat de voortdurende aandacht die zij besteden aan een onderwerp “misplaatst” is: faut le faire. Dus eigenlijk willen ze zeggen:

Beste journalist,

Het stoort ons ma-te-loos dat jullie maar blijven schrijven over de exorbitante salarissen in de publieke sector. Telkens als het onderwerp ter sprake komt tijdens onze lunches in de Villa Lorraine smaakt de foie gras meteen heel wat minder. Die lui verdienen veel, maar niet dat u daar zo blijft over doorbomen. Dat zijn ook maar mensen, hoor. Allez, de meeste toch. Nee, onze opdrachtgevers zijn hele joviale kerels.
En de lezer interesseert dat allemaal niet, dat schat u helemaal verkeerd in.
Stelletje amateurs! Lafhartige cryptocommunisten!
Bon. Zou u dan nu zo vriendelijk willen zijn om een artikel te schrijven op basis van ons persbericht? Het gaat over een onderzoek dat veel geld heeft gekost. De lonen van die onderzoekers staan totaal niet in verhouding tot hun professionalisering, maar ja, je kan niet alles zelf doen, hé? Anders komt onze wekelijkse lunch in de Comme Chez Soi nog in het gedrang. Stel je voor! Mocht het ooit zover komen, dan sturen we u daar zeker een persbericht over.
Nog een prettige dag verder!

Als je je ergert aan journalisten, dan ga je beter niet voor een PR-bureau werken, denk ik dan…