Een standbeeld, en snel een beetje! Want heeft de ijzeren dame van Europa net niet die walgelijk misdadige… euh, misdaadorganisatie die Microsoft heet klein gekregen? Op de knieën, in het zand, toontje lager, enzovoort, enzoverder? Hoera! Nu wordt alles beter!

Nu zullen grote Amerikaanse ondernemingen wel twee keer nadenken voor ze misbruik gaan maken van hun dominante positie, hoor. Ik heb uit goede bron vernomen dat ze bij Apple nu al de code voor iTunes in een gelikt lettertype aan het zetten zijn, zodat ze die straks kunnen uitdelen aan al wie graag hun dominante positie als verkoopplaats van digitale muziek wil bedreigen. En hou deze site maar goed in de gaten, want daar zal Google naar verluidt binnenkort de algoritmes publiceren waarmee ze momenteel elke andere zoeksite in de schaduw stellen en daardoor bedrijven met aanvullende diensten tot deals kunnen dwingen waar alleen Google beter van wordt. Het paradijs is niet ver meer, beste gelovigen, geprezen zij Neelie Kroes!

Ik ben de laatste om Microsoft hier een beetje te zitten verdedigen – ik heb dat in het verleden al veel te vaak moeten doen. Dat bedrijf is een meedogenloos, hongerig, oncontroleerbaar monster dat zijn concurrenten verpulvert en oppeuzelt als het daar de kans toe krijgt, intussen het absolute maximale rendement uit zijn personeel perst en nietsontziend elke opportuniteit op hogere winsten achterna jaagt, kwijlend en grommend als een weerwolf met mond- en klauwzeer. Waarin het niets, maar dan ook niets verschilt met elke andere onderneming van hetzelfde kaliber, in om het even welke andere bedrijfstak, om het even welk land en met om het even wie aan het hoofd ervan. Niets om sympathie voor te hebben, dat spreekt voor zich, maar om er nu de baarlijke duivel van te maken, zoals Kroes en co de laatste jaren hebben gedaan, dat is pure volksverlakkerij. Er is bij mijn weten nog niemand gestorven omdat Media Player in Windows ingebakken zit, of wel?

Wat me aan deze zaak geweldig stoort, is dat de modale burger nu haast het gevoel heeft dat Neelie Kroes persoonlijk waakt over het welzijn van de Europese consument en ons eens zal beschermen tegen die vermaledijde Amerikaanse monopolisten en hun legertje walgelijke lobbyisten. Amehoela! Deze zaak is aanhangig gemaakt door enkele concurrenten van Microsoft, die daarvoor een al even vunzig legertje lobbyisten hebben ingeschakeld. De uitspraak is namelijk vooral een goede zaak voor… een handvol andere Amerikaanse multinationals, zoals Sun, IBM, Oracle, enzovoort. Wat zullen die blij zijn dat de Europese Commissie bestaat.

Hoe de modale consument er beter van zal worden, mag Neelie me altijd eens komen uitleggen. “Betere keuzemogelijkheden, meer research en innovatie, en lagere prijzen”, hoorde ik haar ik het televisienieuws vertellen. Even overlopen:

“Betere keuzemogelijkheden”? Nog betere besturingssystemen dan het alom bejubelde MacOS X? Waar? Waar?

“Meer research en innovatie”? Er is bij mijn weten maar één IT-bedrijf dat meer uitgeeft aan R&D dan Microsoft, en dat is IBM. Voor wie zich die onzalige episode nog herinnert: die hebben ooit OS/2 Warp op de wereld losgelaten. Ik krijg nog steeds koude rillingen als ik eraan terugdenk.

“Lagere prijzen”? Linux is verdorie gratis, en toch kopen de mensen nog liever Windows of MacOS X.

Ik ben overigens benieuwd welk besturingssysteem Neelietje op haar pc heeft draaien. En met welke software ze de nieuwsclips aan het bekijken is waarin ze heldhaftig met de scalp van Microsoft staat te zwaaien.

En de dossiers over de veel minder bekende bedrijven die door hun bedenkelijke praktijken nochtans levens in gevaar brengen of het milieu onherroepelijke schade toebrengen – met welke software zou ze die in een mapje stoppen waar alleen haar opvolger ze (hopelijk) ooit zal terugvinden?