Als heel die Web 2.0-hype al één ding heeft opgeleverd, dan is het een waslijst van nieuwe termen. De redactie van Van Dale zal blij zijn. Ik heb er vandaag twee nieuwe gevonden:

1. Flog: bestaat blijkbaar al een tijdje, want je vindt ‘m al op Wikipedia. Daar vind je verschillende mogelijke betekenissen, waaronder: afkorting voor fake blog. Pietel gebruikte ‘m vandaag in een post over Fake Jean-Luc Dehaene. Als dat geen nieuwe rage is, al die fake blogs, waarbij in ons land een onrustwekkende voorkeur voor CD&V-politici wordt tentoongespreid (zie ook Fake Yves Leterme – in Wallonnië onthaald als “Merde! Il y a deux exemplaires de ce faux type?”). Een overzicht van zowat alle fake blogs vind je hier (al moet je wel een paar links volgen om aan een volledige lijst te geraken). Als er geen fake blog over jou bestaat, stel je dus niets voor. Slecht nieuws dus voor… (lange lijst geschrapt op juridisch advies).

2. Whitecast: Gloednieuw! Vandaag opgevangen op een persconferentie van Manpower over de tewerkstelling van 50-plussers. (Zijn er 45-jarigen in de zaal? Proficiat: u bent nét halfweg uw loopbaan – 20 jaar achter de rug, nog 20 te gaan! Courage!) Maar terzake: een whitecast is volgens de mensen van Manpower een podcast waarin de inhoud van een whitepaper op een bevattelijke wijze wordt uiteengezet en toegelicht. En toen zei er iemand in de meeting waarop het idee werd besproken, op de overdreven enthousiaste toon waarop dat soort mensen praten: “Ja! En we noemen het… een whitecast!”, waarop al de andere aanwezigen vloekten omdat zij daar niet waren opgekomen. Deel 1 vind je hier en deel 2 even verder. Je hoort een dialoogje in mensentaal over de kwesties die in de whitepaper in academische termen worden omschreven. Het heeft wel iets, al had de intro heel wat korter gekund. Wat vind jij?